commercial break

04 March 2012

180 darjah putaran

Tanggal disember 1988, seorang budak lelaki dilahirkan ke dunia. 

Setelah 6 tahun membesar penuh suka duka kenakalan dan kisah tersendiri, tahun 1995 budak lelaki ini memasuki alam persekolahan. Banyak kejadian sedih dan gembira yang dia lalui, ramai kawan-kawan yang dia kenali.

6 tahun berlalu, dia kini memasuki alam sekolah menengah. Buat pertama kalinya dia dihantar masuk ke asrama, terasa hiba pada awalnya. Namun dek kerana kawan-kawan yang ramai, hilang rasa itu menjadi kebiasaan.

Selepas 3 tahun, dia berpindah ke sekolah lain pula. Jarak dari asrama ke rumah bertambah, namun dia tidak gundah. Hidup di asrama sudah menjadi permainannya pula. 

Tahun 2006, dia sudah menamatkan sesi persekolahannya. Kini dia mencuba untuk bekerja, sementara menanti keputusan spmnya. Ya, dia sudah merasa pelbagai jenis pekerjaan. Mula bekerja ketika tingkatan 3 lagi. 

Selepas keputusan spmnya diumumkan, dia membuat keputusan untuk menyambung pelajarannya. Nah, diploma kejuruteraan selama 3 tahun. Masa bukan masalahnya, tetapi jaraknya, nah nun di hujung utara malaysia. Utara ke selatan menjadi pemisah dia dan keluarga. Namun, dia masih tenang sahaja. Sekali sekala teringat keluarga di kampung. Namun, itu kan adatnya hidup berjauhan?

Tamat pengajian di peringkat diploma, dia berhasrat pula untuk menyambung pengajian di peringkat ijazah, sementara semangat untuk belajar masih kuat. Maka, tempoh pengajian bertambah lagi selama 2 tahun setengah. Namun, jarak kali ini lebih dekat berbanding dahulu. 

Sekarang, setelah lebih kurang sebulan memburu pekerjaan, dia ditawarkan bekerja di bandaraya besar Johor Bahru. Mimpinya untuk menjadi seorang jurutera sudah hampir terlaksana. Misinya kali ini adalah belajar lebih mendalam mengenai selok belok dunia kejuruteraan.

Ya! Ini adalah kisah hidup GR secara ringkasnya. Sudah tertulis takdir GR untuk terus merantau ke negeri orang. GR sudah diterima untuk bekerja sebagai jurutera di sebuah syarikat kontraktor. Doakan GR agar berjaya mengharungi semuanya dengan baik ya! Sayang anda semua yang membaca =P

InsyaAllah jika ada rezekinya, GR ingin kembali berbakti di negeri sendiri satu hari nanti (alasan orang 'homesick', haha).

Lebih sibuk selepas ini. Bilakah blog ini akan aktif kembali? Mungkin tidak, emm.

3 comments:

cik kompas said...

tahniah...tahniah... alhamdulillah... murah rezeki GR... jauh perjalanan, luas pengalaman.. jgn lepas ni tercampak ke sabah atau sarawak dah la..hahahaha...

APi said...

lebih kurang serita aku jek kau ni..
kakaka..

GR said...

cik kompas: terima kasih. erk, sabah sarawak boleh jugak. tapi untuk bercuti sajalah :P

api: haha, skrip hampir sama :P

Domain Murah

Related Posts with Thumbnails