commercial break

20 December 2010

Mak, Ayah!

Assalamualaikum.
Dua hari tanpa entri, untuk merehatkan kepala.
Apa khabar kalian?
Bagaimana hujung minggu? Masing-masing punya aktiviti. Apapun aktivitinya, harap memberi faedah.
Maaf ya, Entri kali  hanyalah bebelan.

Semalam, menghantar ayah dan emak ke stesen bas. Ayah sudah dapat panggilan kerja. 2 bulan di rumah, ya sangat lama. Ayah kerja sebagai kelasi, jadi tempoh kerjanya tidak tetap. Sekali kerja, 2 atau 3 bulan tak balik rumah. Kalau dulu, 5 atau 6 bulan. 

Bila ayah dah tiada di rumah, sayalah yang bersusah payah untuk memenuhi ruang kosong tu. Memang tidak sama seperti dia, tapi insyaallah selagi mampu cuba saya penuhi. Dari kecil sebegitu, memang kami sekeluarga sudah biasa dengan ketiadaan ayah di rumah. Kadang-kadang kasihan dengan emak, tapi dia kuat. Bersyukur sangat dapat emak yang macam mak saya, tak mahu yang lain lagi.

Kata emak, masa saya lahir dulu ayah tiada bersama. Hanya masa saya sahaja, kelahiran pertamanya. Syukur alhamdulillah masa adik-adik ayah ada bersama. Sebab tu kadang-kadang faham, kenapa antara adik beradik saya yang paling berdikari. Mungkin itulah natijahnya.

Sebagai anak sulung, saya kena bertanggungjawab di rumah. Tapi saya jarang di rumah. Waktu cuti semester barulah ada masa di rumah. Kasihan dengan mak, berseorangan di rumah. Anak-anak semua jauh. Bukan jauh jarak, tapi jauh dari rumah. Tinggal di rumah pun, jarang ada. Em, mungkin satu hari nanti berubahlah mereka. Hati ni berharap sangat sebegitu.

Apapun, pesanan dari saya. Kepada anak-anak yang membaca bebelan dari saya ni beringatlah. Ibu bapa kita haruslah kita hormat, sayang, jaga. Kelak kalau mereka dah tiada, baru nak beringat memang tak berguna. Kalau yang dah tiada itu, doa-doakanlah untuk mereka. Minta mereka ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Amin.

nota kaki kiri: beruntung masih punya emak dan ayah. nak sangat berjasa kepada mereka  :'(

Terima kasih mak, ayah kerana jadi ibu bapa saya. Terima kasih ya Allah kerana mengurniakan mereka sebagai ibu bapa saya

15 comments:

azrinrahim said...

kemana pun kita pergi pasti akan ingt orng disekililig kita terutama ibu..kasihlah padanya selagi dia masih idup..

http://azrinrahim.blogspot.com/2010/12/latih-diri-jadi-manusia-pemaaf.html

i am S!L4H.. said...

gedung....slmt mnjge ibu...hee
besar tggungjawab tu....

nora said...

aku ingat pesan ko tu

anamizu said...

jage mak abah baik2 tau ^^
tanpe dorang sapelah kite..ngee~~

LittLeMyRsHMaLLoW said...

ayah dan mak....
tanpa mereka siapalah kita...=)

Nieza Micha said...

ibu bapa lah segale-galenye... hormat dan sayangi lah mereka... huhu...

Atika Natasha said...

tabahnye mak..
ank slung mmg byk tggungjwb..sbb tu lah ank slung ni bleh di harap ckit..cmcm sy ni..hehehe

a n a s t a s y e a said...

Bila baca entry nie .. teringat lagu arwahyarham Sudirman - Ayah Dan Ibu. Rasa sedih sangat2 .. terasa begitu besar pergorbanan mereka membesarkan kita! Jadi .. berilah kasih sayang selagi mereka masih bernyawa.

p/s: Terima kasih kerana follow blog anastasyea dan tinggalkan link blog anda dekat entry Saya Nak Follow Blog Anda .. Sila Tinggalkan URL Blog Di sini!. Kat sini nak bagi tahu .. anastasyea pun dah follow blog ini juga. =)

Cik' Umie Kacum said...

:) sedehnye fit..baru aku tahu kisah kau.. :)
apa2 pun..take care of ur mum n adik2 okeh..kau kuat!

misz FaTiN said...

hargailah ibu bapa kita slagi die masih b'sama kita..kerna,, mereka sentiasa akn b'usha melakukan yg terbaek utk ank2 nye..

pnt lelah dan kasih syg mereka tidak mungkin akan mampu kita bls..

Sepi tanpa mimpi said...

terima kasih semua. tak dapat nak balas setiap komen anda. hanya ucapan terima kasih saja :)

mr shah said...

berjasalah pada mak dan ayah selagi mereka masih ada...

weh fitri..aku dah tag ko kat contest ni... Contest Cari Ayam - Vetalocoz Shamz

Ain Zulaikha said...

kesian awk, takpe, jaga mak elok2 k.. lama jgk ayah awk gi keje ek.. kawan sy pun ada gak mak dia kat luar negara 3 tahun mak dia duk sana.. tp ayah dia ada lah kot.. kesian gak


hai, jgn lupa vote Ain Zulaikha.blogspot di http://bpm-undip2.blogspot.com/ tq sy xpaksa k :)

fairuzhani said...

sedih pulak aku bace. wuwuwuuu T_T

EmanCloud said...

mak ngan ayah ni anugerah kite =) same lah kite anugerah dorang =)

Domain Murah

Related Posts with Thumbnails